HAPPY BIRTHDAY ADIK
Alhamdulillah dah 2 tahun dah anak mama, rasanya baru semalam mama tulis blog celebrate birthday adik masa umur setahun. Dan alhamdulillah juga mama dan adik berjaya dengan misi fully breastfeed sehingga umur 2 tahun. Syukur ke hadrat Illahi.
Bersempena dengan birthday adik, akhirnya berjaya jugak buat resepi Chocolate Banana Cake resepi di ambil dari blog Mycutelilrascal...sedap (ala2 secret recipe gitu). Nanti akak sharekan resepinya ya...
Resepi Chocolate Banana Cake (ala2 Secret Recipe gitu)
Kek Span Coklat
Source: mycutelilrascal.blogspot.com
Bahan A:
4 biji telur
120g gula kastor
1 camca besar ovallate
1 camca besar mayonis
Bahan B:
80 gram tepung gandum
20 gram tepung jagung
20 gram serbuk koko
1 sudu teh baking powder
65 gram mentega cair - sejukkan suhu bilik
Cara-cara:
1. Satukan kesemua bahan B dan ayak sebanyak 5 kali, pegang pengayak tu tinggi2 to aerated the flour.
2.
Campurkan kesemua Bahan A dalam mangkuk besar, pukul dengan hand mixer
sampai kembang HIGH-SPEED selama 15 MINIT. Sila bersabar dengan
kebisingan mixer dan kelenguhan tangan.
3. Masukkan adunan Bahan B yang dah diayak tadi, pukul 2-3 minit sampai sebati
4.
Masukkan mentega cair dan kacau sebati. Masukkan dalam loyang kek (i
guna 8'' round tin) yang telah letak baking paper dan dah di gris dengan
mentega. Bakar dalam pre-heated oven selama 45 minit, 170C.
5.
Bila kek dah masak, hentak2 perlahan sikit dan terus terbalikkan kek
atas redai (jangan keluarkan kek dulu, step ni macam buat chiffon cake).
6. Bila dah sejuk, lalukan pisau keliling kek dan boleh keluarkan kek.
Chocolate Mousse
Source: Mars and Family / Amal Hayati
Bahan:
250 gm. Non-Dairy Whip Cream
150 gm. Dairy whip cream
(i just total up 400gm double cream and whipped till just stiff)
1 tsp. essence vanila
1 sudu makan rata serbuk gelatin yang halal
4 sudu besar air
(Bagi yang tak mahu menggunakan gelatin, boleh gantikan dengan agar-agar serbuk dan double boilekan gelatin sehingga hancur)
50 gm. serbuk koko } ( serbuk koko dan gula ising di ayak bersama)
80 gm. gula ising }
1 1/2 sudu makan Nescafe } ( Campurkan nescafe bersama air panas)
1 1/2 sudu makan air panas }
1 sudu kecil chocolate emulco
2 - 4 biji pisang Del Monte atau pun pisang berangan - dihiris tebal
Cara-cara:
(1) Pukul
kedua-dua whipping cream secara berasingan. ( Untuk dairy whipping
cream, pukul sehingga ia menjadi pekat sahaja. Sebaik sahaja ia menjadi
pekat terus berhenti dari memukulnya. Sekiranya terus memukul ia akan
menjadi cair. Untuk non dairy whipping cream, kita boleh terus memukul
sehingga ia menjadi lebih kurang tiga kali ganda kembangnya.)
(2)
Kemudian campurkan kesemua bahan untuk mousse termasuklah kedua-dua
whipping cream yang telah dipukul tadi. ( Pastikan campuran gelatin atau
agar-agar serbuk tadi tidak sejuk. Sekiranya telah sejuk ia akan
menjadi beku dan bergentel2. Sebaik-baiknya campuran gelatin ini
disediakan setelah kesemua bahan untuk mousse telah dicampurkan)