Sunday 9 November 2014

Resepi Karipap Rangup

Assalamualaikum,

Petang-petang ni makan karipap pun sedap. Nak-nak lagi anak-anak akak memang hantu karipap semuanya. Especially yang no. 3, 10 biji karipap pun dia boleh habiskan sorang-sorang sekaligus. So kalau buat pun berbaloilah. Petang ni akak nak share resepi Karipap Rangup, memang betul-betul rangup...sekejap jah habis 20 biji karipap, untuk resepi ni boleh hasilkan lebih kurang 50 biji karipap. Balance karipap tu akak goreng suku masak dan frozenkan. Senang anak-anak nak makan just ambik dan goreng. Resepi ni akan ambik dari Jintan Manis dan CikMatahariku nyer blog...terima kasih tuan punya tanah..resepinya memang sedap.

Resepi Karipap Rangup

Kulit Karipap
Resepi Asal: JintanManis

Bahan:
500g Tepung Gandum
50g Tepung Beras
50g Tepung Ubi
1 sb Gula
1 st Garam
4 sb Majerin*
¼ cwn Minyak* (* panaskan)
Air Sejuk Dari Peti Ais

Cara:
1. Campurkan kesemua bahan kering (Tepung Gandum, Tepung Beras, Tepung Ubi, Gula dan Garam)
2. Tuangkan minyak panas & gaul rata.
3. Tuangkan air sedikit2 sehingga membentuk doh lembut.
4. Bahagi doh kpd bebola kecil, leperkan, letak dalam acuan karipap & isi dgn inti kesukaan.
5.Goreng dgn minyak dalam sehingga garing.

Nota: Selepas doh di uli, perap doh ni dalam peti ais selama satu jam, baru keluarkan pada suhu bilik, langkah ini penting supaya semua bahan dalam adunan nye mesra dan membuatkan adunan lebih rapuh.
Tak nak bagi kelim karipap terbuka semasa di goreng, sebelum di goreng sapu sikit air kat kelim tu
Isi Karipap Kentang
Bahan
 
5-7 biji kentang sederhana besar ( dipotong dadu ) 
1 biji bawang besar ( potong dadu ) 
3 ulas bawang merah ( dikisar ) 
3 ulas bawang putih  ( dikisar ) 
segengam ikan bilis atau udang kering ( dikisar ) Boleh ganti daging kisar atau ayam 
3 sudu besar cili kering kisar ( kurangkan kalau tak suka pedas) 
3 sudu besar serbuk kari 
2 tangkai daun sup ( kalau suka boleh letak ) 
Minyak masak untuk menumis
Cara Masak Inti Karipap Kentang
1. Panaskan minyak dalam kuali.Kemudian masukkan separuh bawang besar yang sudah di potong dadu tadi.Yang separuh lagi, masukkan bila kentang sudah empuk nanti.
2. Bila sudah naik bau, masukkan bahan kisar tadi.Kacau perlahan sehingga naik bau, masukkan pula serbuk kari.Diikuti masukkan gula, garam dan perasakan.
3. Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu tadi. Toskan airnya terlebih dahulu.Masukkan dua cawan air supaya kentang cepat empuk.
4. Tutup kuali dengan tudung periuk atau penutup pengukus supaya wap air dapat lembutkan kentang dengan cepat.
5. Biarkan sehingga kentang empuk, airnya juga sudah kering dan masukkan separuh lagi bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama daun sup yang dihiris.
6. Angkat inti kentang dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai supaya cepat sejuk dan boleh di buat inti karipap.
Dan inilah hasilnya....Sedap...
Resepi Karipap Rangup

Untuk mendapatkan Supplemen Shaklee anda bolehlah Pm/sms/whatsapp 012 3945670 (Kak Izzah) dan konsultansi percuma secara ekslusif akan di berikan.


COD : Shah Alam, Klang, Bandar Sunway, Subang, Kota Kemuning, Bukit Kemuning, Jalan Kebun, Bukit Naga dan Kampung Jawa

TAMPIL SIHAT DAN CANTIK 
Anda Adalah Keutamaan Kami


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...